Kaj je to beacon?

Kaj je to beacon?

Beacon je majhen radijski oddajnik

Je kot nekakšen svetilnik (beacon po angleško pomeni svetilnik), ki konstantno oddaja signal, ki ga lahko vidijo druge naprave. Namesto svetlobe pa beacon oddaja radijski signal, ki je sestavljen iz kombinacij črk in številk. Signal oddaja v rednih intervalih približno vsako desetinko sekunde. Naprava opremljena z bluetoothom (npr. vaš pametni telefon) pa lahko vidi beacon, ko je v njegovem dosegu, podobno kot lahko mornarji na ladjah vidijo svetilnik.

Slika 1: Beacon je kot nekakšen mini svetilnik

Kako izgleda beacon od znotraj

Beaconi so lahko zelo majhne in enostavne naprave. Če enega razdremo, v njem ne bomo našli množice čipovja in kablovja. Našli pa bomo enostaven CPU (procesor), radio in baterije. Baterije so večinoma v obliki majhnih litijskih čipov, ki so manjše in bolj zmogljive od standardih AA baterij. Na elektriko pa so lahko priklopljeni tudi preko USBja. Ohišje je lahko v mavrični paleti barv in je lahko poljubne oblike (vse je odvisno od proizvajalca). Beaconi lahko vključujejo tudi akcelometre, senzorje za temperaturo ali druge dodatke. Vsem beaconom pa je skupno to, da oddajajo signal.

Slika 2: Kako velik je beacon

Kako beacon pravzaprav komunicira

Kot že omenjeno je strojna oprema beaconov relativno enostavna, stvari so malce bolj kompleksne le pri načinu kako beaconi sprožijo akcijo na pametni napravi. Sistemi različnih proizvajalcev so si med seboj malce različni, vendar pa v grobem vsi beaconi delujejo takole:

Beacon oddaja unikatno ID številko približno desetkrat na sekundo (odvisno od nastavitev modela). Pametna naprava v bližini z vklopljenim bluetoothom (npr. vaš iPhone) pa pobere ta signal. Ko ta signal aplikacija na pametni napravi prepozna, ga poveže z akcijo ali vsebino v oblaku, ki se nato prikaže na pametni napravi. Uporabniku se lahko prikaže slika, vabilo, popust, navigacija, opozorilo, video … Aplikacijo, ki komunicira z beaconi lahko torej »naučite«, da prikazuje karkoli.

Slika 3: Skica delovanja beacona

Pomembnejše specifikacije beaconov

Življenjska doba baterije: Večina baterij v beaconih ima življenjsko dobo od 18 – 24 mesecev. Beaconi z zahtevnejšimi specifikacijami lahko trajajo od 6 – 8 mesecev. Tisti z varčevanjem porabe baterije pa lahko trajajo tudi do 5 let.

Format: Večina beconov podpira oba najbolj razširjena protokola iBeacon (Apple) in Eddystone (Google).

Interval: Kako pogosto bo beacon oddajal svoje sporočilo. Vse je odvisno modela in vaših zahtev.

Moč: Na kako daleč lahko beacon oddaja svoj signal. Manj zahtevni modeli oddajajo signal do 4 metrov, boljši pa imajo doseg tudi do 200 m. Ponovno vse je odvisno od vaših zahtev.

Senzorji: Beaconi imajo lahko dodatne senzorje kot so: akcelometri, termometri, senzorji za svetlobo…

NFC/RFID: Večina beaconov podpira tudi tehnologijo NFC in RFID.

Cena: Cene so odvisne od zahtev stranke, gibljejo pa se od 5 do 25 EUR po kosu.

Nekaj primerov uporabe

Za sledenje

Ko se beacon pritrdi na predmet, lahko v proizvodnji ali pri transportu natančno beležimo kje se produkti nahajajo v vsakem trenutku. Prav tako pa se lahko vodi statistika za nazaj.

Za navigacijo

Notranja navigacija je ena izmed najbolj priljubljenih izpeljank uporabe beaconov. Kar so Google mape za zunanjo navigacijo, lahko z beaconi dosežemo za notranjo navigacijo. Beaconi nam lahko povejo kje smo in kam gremo na letališču, v živalskem vrtu, v muzeju …

Za interakcijo

Ko stranka prime določen produkt v roke, se jih lahko na telefonu ali drugem zaslonu (pametni televizor) zavrti interaktivna projekcija z dodatnimi informacijami. Ko pride na določeno razdaljo od produkta ali poslovalnice lahko dobi kupon, popust ali vabilo. Beaconi lahko torej pošiljajo obvestila ali pa delujejo kot nekakšna kartica zvestobe.

Za varnost

Beaconi lahko delavce v tovarni npr. opozorijo na spremembe, ki so jih zaznali s svojimi senzorji. Prav tako se jih lahko uporablja za preverjanje prisotnosti in gibanje na delavnem mestu.

Slika 4: Uporabnost beaconov

Če vas zanima nadgradnja vaše obstoječe aplikacije ali izdelava nove z beacon funkcionalnostmi, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo ustregli.